2014. március 2., vasárnap

A szabásmintában rejlő lehetőségek 1.

Nos, első nekifutásra azt gondoltam, bele fog férni egy bejegyzésbe a ruhakészítés, de olyannyira sikerült elszabadulni, hogy lesz folytatás.
 Tehát, az a nagy helyzet, hogy a legszebb és legbonyolultabb ruhák néha csak a díszítéstől válnak különlegessé. Íme, az én mostani kedvencem, amelynek alapján készült az itt látható fölső is. Egy kicsit nagyobb kép: 




Lehet összecsapni a kezeket, EGYÜTT megvarrjuk ezt is ;) Oké? 
Na, de most jöjjön az alap. Tehát, vesszük a szabásmintánkat (amiből mindenki, aki kér, kaphat nyomtatható vagy postai úton küldendő rendesen bejelölgetett változatot. A nagyképűségem határtalansága miatt írom ezt, mert  kevesen tudnák megfelelő jelölés nélkül kinézni, hogy mi a bánat hova való.) A lényeg, hogy ha menyasszonyi ruhát szeretnénk, veszünk egy jó fél méter hosszú, és 30-40 centi széles anyagot, majd ceruzával, illanó filccel, vagy ami épp adódik, felrajzoljuk a szabásmintát az anyagra. A minta tartalmazza a bő fél centis varrásráhagyást! ;) 
Az eleje egyszer, a csíkos, hátulja, kétszer


Az anyagon

Kiszabva
Az elején van két hatalmas hasíték, ez lesz a szűkítő. Következő lépésként befűzünk egy varrótűt, és összeférceljük a szűkítőket
Én gyűszűt használok, az ilyen pici daraboknál szépen csúszik az anyag. A szabásmintán jelölni fogom, mit, hova kell összevarrni. Ha a férceléssel megvagyunk, 2mm-es öltéssel  fél centivel az anyag szélétől összevarrjuk a szűkítőket.
A két háta részt is felférceljük, majd legépeljük. Az anyagtól függően a varrást szét is vasalhatjuk, igazából nem fontos, a ruhán  nem igazán látszik majd át. 
Ez már az összevarrt darab. Eddig semmi extra, igaz? Na, most az A verziót készítjük el, azaz egyszerűen lehajtjuk, és leférceljük a ruha tetejét. 


Ezen végigmegyünk géppel, és kész is a fölső rész. A babára igazítjuk, innen látjuk, hogy mennyit tudunk a tépőzár részére visszahajtani. Fontos megjegyeznem, hogy ezzel valóban egyedi, csak egy testalkatú babára fogjuk elkészíteni a fölsőt. Ha szeretnénk, hogy másik is viselni tudja, a csípő résznél 2 mm-t számoljunk a varrásnál.  A fölsőt itt már meg lehet variálni. Mint a végén látható, a rövid hajú Midge baba derekánál indul a szoknya, míg ennek a lánynak kissé máshogy alakult a dolog. Ha a derékrésztől indítjuk a szoknyát, azt most jelöljük meg, és a tépőzárat a beállított szoknyára is varrjuk fel ;) 

Ahogy látjátok, itt már bejelöltem az ék alakú vonalat. Hogy a szoknya hogy készül, az megint egy másik bejegyzés lesz, viszont ezt a fölsőt még meg lehet egy kis díszszalaggal variálni:
 Először bejelöljük és felvarrjuk a vállpántokat, majd hogy eltűnjön a "csúnya" rész, a vállpánt szalagjából egyszerűen végig varrjuk a fölsőt, a tépőzárnál visszahajtva :) 

Öhm... Itt még a fércelés is látszik... Folyt köv. Hamarosan!

4 megjegyzés:

  1. Köszi a részletes leírást, egyszer már blogolvasás helyett leülök varrni:-)Addig gyűjtöm az infókat.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ez a bemutató, és szeretnék ilyen szabásmintát. Remélem nekem is sikerül szép ruhát készíteni belőle.

    VálaszTörlés
  3. Egészen biztos, hogy mindenkinek sikerül, mert ez egy alap szabásminta. ;)

    VálaszTörlés
  4. Jó, ha az ember bekukkanthat a "kulisszák mögé", hasznos volt ez a leírás számomra is, köszi! A folytatás is az lesz, ez már biztos. :-)

    VálaszTörlés